JUDr. Marônek z M2 Business v odbornom týždenníku TREND

5. September 2014
Novinky

Vedúci právneho oddelenia M2 Business s.r.o. JUDr. Marônek znovu v slovenských médiach. Tentokrát čerpala redaktorka odborného a uznávaného týždenníku TREND z našej webstránky m2b.sk a z rozhovoru s JUDr. Marônkom pri komentári zákona o jednoeurových eseročkách.

Pred schválením zákona sme návrh komentovali na našom blogu: https://m2b.sk/clanky-a-rady/detail/eserocka-s-jednym-eurom-nech-sa-paci-alebo-radsej-zabudnite. Jeho finálne znenie komuntuje i časopis TREND a z radov odborníkov oslovil práve nás. Celý článok si môžete prečítať na tejto adrese: http://bit.ly/M2BusinessTREND.

Tu je niekoľko citácií JUDr. Marônka: 

Vedúci právneho oddelenia spoločnosti M2 Business Ján Marônek tvrdí, že všetky jednoeurové spoločnosti budú automaticky v "kríze", a teda podnikateľ bude musieť zvolávať valné zhromaždenie, na mesačnej báze vyhotovovať závierky a robiť opatrenia na prekonanie krízy.

"Poskytnuté plnenia zo strany spoločníkov, respektíve spriaznených osôb spoločnosti, nemožno vrátiť, ak je spoločnosť v kríze, alebo ak by sa v dôsledku vrátenia do krízy dostala," upozorňuje J. Marônek a dodáva, že sa to týka aj súčasných spoločností.

"Štát kladie, či už vedome alebo nevedome, veľký význam na inštitút základného imania. Základné imanie však možno považovať len za účtovnú veličinu, ktorá nezohľadňuje bonitu spoločnosti. Ak štát chcel zabezpečiť to, aby sa zvýšila istota vyplácania peňazí v obchodných vzťahoch, tak sa mal skôr zamerať na majetok," tvrdí J. Marônek.  

Podľa neho úplne jednoduchých riešením by bolo zavedenie ručenia spoločníkov do výšky ich vkladu zapísaného v obchodnom registri.  Momentálne je len ručenie do výšky nesplateného vkladu, 99 percent spoločností má preto v plnom rozsahu splatené vklady a imanie.

Ak aby napríklad spoločník ručil za záväzky spoločnosti do výšky svojho vkladu zapísaného v obchodnom registri, tak ktokoľvek si vie na www.orsr.sk overiť výšku základného imania, ako aj vkladu spoločníka, čiže v takomto prípade má "krytie" vo výške základného imania od majiteľov spoločnosti. Výška základného imania by mohla v takomto prípade plniť nepriamo i zabezpečovaciu funkciu.

"Prevencia by bola jednoduchá, kliknem na www.orsr.sk a podľa výšky základného imania a zloženia spoločníkov zistím majetkovú bonitu eseročky. Namiesto jednoduchého riešenia zaviedol štát komplikované "bezzubé" riešenie, ktoré iba zaťažuje a obmedzuje," dodal J. Marônek.


 

 

Bol pre vás tento článok užitočný?
Zdieľajte ho s priateľmi.

Prihláste sa na odber noviniek

Ďalšie články z kategórie Novinky

Ďalšie články z kategórie Novinky