Ako zmeniť obchodné meno firmy - postup pre rok 2017

24. Január 2017
Zápisy zmien do obchodného registra

Pomerne často sa stretávame s dopytom po zmene obchodného mena spoločnosti (predaj staršej spoločnosti s históriou, ready made spoločnosti alebo pre zápise zmeny konateľa a spoločníka), preto sme si pre Vás pripravili článok, ktorý Vám objasní aké obchodné meno Vám obchodný register nezapíše, akému obchodnému menu sa radšej vyvarovať a aký je celkový postup. V prípade reálnej potreby zmeny obchodného mena je najjednoduchšia voľba osloviť nás a využiť zmenu obchodného mena za 239 eur.

Pri výbere názvu obchodného mena sú dôležité nasledovné faktory:

- Kontrola znenia nového obchodného mena na www.orsr.sk. Nové obchodné meno totiž nesmie byť už zapísané v obchodnom registri. Vylučuje sa tým dualizmus totožného mena.

- Znenie nového obchodného mena nemôže vyvolávať nebezpečenstvo zámeny, resp. podnikateľ jeho názvom nemôže „parazitovať“ na povesti, dobrom mene, podnikaní a ochrannej známke iného podnikateľa. V tejto súvislosti odporúčame navštíviť register ochranných známok vedený Úradom priemyselného vlastníctva SR (kliknite sem pre zobrazenie registra). Mohla by nastať situácia, keď obchodný register napríklad zapíše obchodné meno v znení: Coca – Cola SK s.r.o. alebo Google SK s.r.o., nakoľko obchodný register skúma len totožnosť obchodného mena, a teda či nie je predmetné meno už zapísané v obchodnom registri. Neskúma a nezaoberá sa (ani sa nemôže) otázkou možného vyvolania nebezpečenstva zámeny, resp. parazitovania. Môžeme teda dať zapísať do registra obchodné meno s názvom Coca – Cola SK s.r.o. (hoci už je zapísané Coca - Cola Slovakia, s.r.o.), alebo Google SK s.r.o. (hoci už je zapísané Google Slovakia, s. r. o.), pričom registrový súd do obchodného registra predmetné znenie zapíše, nakoľko tam nie je totožnosť. Podnikateľ by však v blízkej dobe mohol očakávať od „značkových“ spoločností výzvu na zmenu jeho mena, nakoľko predmetná „značka“ je zapísaná v registri ochranných známok (značka môže byť chránená na európskej, ale aj globálnej úrovni). Ak by podnikateľ meno nezmenil, mohol by čeliť žalobám na ochranu mena, „značky“ (ochrannej známky), dokonca nekalosúťažného konania, ak by pod zameniteľným obchodným menom podnikal aj v totožnom predmete podnikania s poukazom na všeobecnú skutkovú podstatu § 44 Obchodného zákonníka, prípadne na jeho osobitné skutkové podstaty. Na margo vyššie uvedeného je teda dôležité skúmať aj obchodné meno a jeho znenie, aby sa podnikateľ vyhol zbytočným problémom.

Pre vykonanie zmeny obchodného mena v spoločnosti je nevyhnutné komunikovať s obchodným registrom príslušného registrového súdu a správcom dane (daňovým úradom, ktorý zaregistroval spoločnosť pred daň z príjmov PO, resp. DPH).

Zmenu obchodného mena nemožno v obchodnom registri zapísať, pokiaľ nie je v obchodnom registri zapísaná premena vkladov a základného imania na €. V takomto prípade je však možnosť jedným návrhom do obchodného registra dať zapísať zmenu obchodného mena a súčasne aj premenu vkladov a imania na €.

1: Komunikácia s obchodným registrom

A: Dokumenty nevyhnutné na zápis zmeny obchodného mena s. r. o. do obchodného registra:

- zápisnica z valného zhromaždenia, ak v spoločnosti figurujú viacerí spoločníci,

- rozhodnutie, ak v spoločnosti pôsobí jeden spoločník,

- návrh na zápis zmeny obchodného mena spoločnosti do OR.

B: Poplatky spojené so zápisom zmeny obchodného mena s. r. o. do obchodného registra:

- súdny poplatok vo výške 66,- €,

- notársky poplatok za osvedčenie pravosti podpisu na návrhu cca 2,- €,

- V prípade elektronického návrhu na zápis zmeny obchodného mena s. r. o. do obchodného registra sa kráti súdny poplatok na polovicu, čiže namiesto 66,- € je súdny poplatok iba 33,- €, Taktiež postačuje, ak sa listiny nascanujú, teda netreba robiť notársky overené fotokópie ani podpisovať listiny vo viacerých vyhotoveniach.

Po úspešnom vykonaní zmeny obchodného mena v OR získate potvrdenie o vykonaní zápisu zmeny obchodného mena spoločnosti v OR a výpis spoločnosti z OR. Obchodný súd zapíše zmenu obchodného mena s. r. o. do obchodného registra a vydá o tomto zápise potvrdenie do 5 pracovných dní od dňa úhrady súdneho poplatku.

2: Komunikácia s daňovým úradom:

A: Dokumenty nevyhnutné na ohlásenie zmeny obchodného mena daňovému úradu:

- potvrdenie o vykonaní zápisu zmeny v OR a výpis spoločnosti z OR, z ktorého vyplýva nové obchodné meno spoločnosti,

- písomné oznámenie o zmene obchodného mena spoločnosti,

- osvedčenie o registrácii spoločnosti k dani z príjmov, resp. DPH.

B: Poplatky súvisiace s ohlásením zmeny obchodného mena firmy na daňovom úrade:

  • bez poplatkov

Daňový úrad Vás vyzve na vrátenie osvedčenia o registrácii spoločnosti pre daň z príjmov PO, resp. DPH (ak ste osvedčenie nevrátili už pri ohlásení zmeny sídla) a následne Vám vydá nové osvedčenie, na ktorom je zapísané nové obchodné meno spoločnosti.

RADA: Viacero zmien možno dať do obchodného registra zapísať jedným návrhom. Šetríte tak na súdnych poplatkoch, nakoľko platíte súdny poplatok iba za jeden návrh, aj keď žiadate zapísať do obchodného registra viaceré zmeny. Taktiež viete prostredníctvom jedného návrhu spojiť viaceré zmeny do jedného konania, ktorého výsledkom je jedno rozhodnutie, čím sa zjednoduší a urýchli celý proces.

 

Bol pre vás tento článok užitočný?
Zdieľajte ho s priateľmi.

Prihláste sa na odber noviniek

AUTOR ČLÁNKU

JUDr. Ján Marônek

JUDr. Ján Marônek je advokát a hlavný partner Advokátskej kancelárie Marônek & Partners s.r.o. - www.maronekpartners.sk. Advokátska kancelária Marônek & Partners s.r.o..

Ďalšie články z kategórie Zápisy zmien do obchodného registra

Ďalšie články z kategórie Zápisy zmien do obchodného registra