Lacné virtuálne sídla a 3 riziká s nimi spojené, o ktorých vám ich poskytovatelia nepovedia

25. August 2017
Virtuálne sídla

Virtuálne sídlo je vynikajúca alternatíva k prenájmu priestorov alebo sídlu firmy v byte či dome. No i pri výbere virtuálneho sídla v snahe ušetriť, je dôležité byť obozretný. Lacné virtuálne sídla sú totiž lákavé pre problematické a zadĺžené firmy, no tým sa môže podnikateľ s novou firmou zle zapísať v očiach daňových úradníkov či policajtov. V dnešnom článku sa dočítate o troch rizikách, ktoré vás čakajú na príliš lacných virtuálnych sídlach, o ktorých vám ich poskytovatelia nepovedia. 

Dnešný článok bude hlavne o cene a rizikách spojených s príliš nízkou cenou, no je dôležité si na úvod ozrejmiť, aké druhy virtuálnych sídiel máte k dispozícii. 

Virtuálne sídla a druhy ich poskytovateľov

Profesionálne virtuálne sídlo od medzinárodného poskytovateľa

Ide o skutočne profesionálne virtuálne sídla, kde sú všetky služby poskytované na najvyššej možnej úrovni. Od jazykového vybavenia pracovníkov, lokality nehnuteľností a tomu aj zodpovedajúcej cene. Na Slovensku je typickým predstaviteľom poskytovateľa tejto služby napríklad spoločnosť Regus a.s. - www.regus.sk, ktorá patrí medzi najvýznamnejších hráčov v tejto oblasti. Služby virtuálneho sídla poskytuje celosvetovo s viac ako 3000 nehnuteľnosťami vo 120 krajinách, čomu zodpovedá aj cena poskytovaných služieb. Priznám sa, keď sme v roku 2008 ako M2 Business začínali a dali si naceniť ich služby virtuálneho sídla - vyšlo nám lacnejšie prenajatie reálnych kancelárií. 

Profesionálne virtuálne sídlo u slovenského poskytovateľa

Ide o slovenské firmy, ktoré túto službu "odkopírovali" od medzinárodných firiem. Služby sú poskytované taktiež profesionálne ale v lokálnom slovenskom merítku. Personál nemusí ovládať 3 jazyky ako u posktovateľov vyššie, nehnuteľnosti sú tiež reprezentatívne a na výborných adresách, no cena za tieto služby je už akceptovateľná a výhodná aj pre slovenských začínajúcich klientov. V závislosti od lokality, viazanosti a ďalších poskytnutých služieb sa reálne pohybuje medzi 30 - 60 Eur mesačne. To sú ceny, za ktoré je poskytovateľ schopný poskytovať službu kvalitne, detailne spravovať poštu a nie je nútený na jednu adresu virtuálneho sídla "umiestniť" tisíce klientov. Vo všeobecnosti je práve naša spoločnosť považovaná za typického poskytovateľa profesionálneho virtuálneho sídla. 

Lacné virtuálne sídla 

Ide o mimoriadne lacné virtuálne sídla, ktoré sa začali "na trhu" objavovať po roku 2013. Dovtedy o logike služby poskytnutia virtuálneho sídla za 5 či 7,9 Eur/mesačne nikto ani neuvažoval. A priznám sa ja osobne v tom nevidím logiku ak má firma túto službu poskytovať kvalitne a dlhodobo aj dnes. Jedinou možnosťou je získať vyslovene masy. To však v sebe prináša úskalia a riziká, ktoré som avizoval v úvode tohto článku. Poďme sa na ne pozrieť. 

Najlepšia ponuka virtuálneho sídla neznamená najnižšia cena - práve naopak

Jednou z hlavných výhod zriadenia virtuálneho sídla a využívania služby virtual office je zníženie nákladov, oproti klasickému prenájmu. Podnikateľ, ktorý nevidí širšie súvislosti - a keďže nie je z brandže ani nemá odkiaľ - môže uvažovať nasledovne.

Štandardný prenájom priestorov ma stojí 200 Eur/mesačne. 

Firma X poskytuje virtuálne sídlo za 5 Eur/mesačne.

Firma Y poskytuje virtuálne sídlo za 50 Eur/mesačne

Ak využijem služby virtuálneho sídla firmy X - teda po presune sídla z klasického prenájmu ušetrím 195 Eur mesačne a pri využití drahšej firmy Y ušetrím “len” 155 Eur mesačne. Rozdiel v úspore 45 Eur/mesačne mi ostane na ďalšie náklady.

Vyššie uvedená úvaha o úspore 45 Eur mesačne by bola správna len v prípadoch uvedených nižšie. Tie však nemajú s realitou nič spoločné, čo vysvetlím neskôr:

Rozdiel v cene 45 Eur znamená úsporu 45 Eur len v prípade: 

Ak virtuálne sídlo firmy X a Y - majú obaja poskytovatelia rovnaké renomé v očiach daňových úradníkov a policajtov

Ak virtuálne sídlo firmy X a Y - majú umiestnený na danej adrese rovnaký počet firiem

Ak virtuálne sídlo firmy X a Y - majú rovnakú skladbu klientov - bonitu klientov - mám na mysli najmä ich zadĺženosť a dopátrateľnosť osôb, ktoré sú štatutármi daných firiem

Ak u virtuálneho sídla firiem X aj Y fungujú služby spojené s virtuálnym sídlom úplne identicky.

V tejto oblasti podnikania pôsobíme od roku 2008, aktuálne spravujeme 4 virtuálne sídla v Bratislave a ďalšie dve nové virtuálne sídla práve prebiehajú procesom kolaudácie - kde bude počet virtuálnych sídiel pri otvorení nula/ a dovolím si povedať, že v ponuke nenájdete dve identické virtuálne sídla. Teda rozdiel v ponuke, nebude nikdy len otázkou ceny.

Aké sú 3 riziká spojené s lacnými sídlami

1.Lacná cena sídla láka problematické firmy 

Priznám sa, aj my vo firme sme sa zamysleli keď sa na trhu s virtuálnymi sídlami objavili nové firmy s agresívnou ponukou 5 - 7,9 Eur mesačne. My v M2B patríme medzi tradičných poskytovateľov a máme virtuálne sídla v ponuke za štandardné ceny 29 - 49 Eur/mesiac. Teda rozdiel v cene je enormný - násobný. Priznám sa, dnes už tieto firmy nepokladám za konkurenciu. Prečo? 

Lebo nízka cena sídla logicky láka problémové firmy. Ak má niekto zadĺženú firmu s exekútormi na krku, alebo ešte len vie že prídu a chce sa jej len zbaviť - načo by ju dával k serióznemu poskytovateľovi za 39 Eur/mesačne, keď sa jej vie zbaviť a dať niekde na kraji mesta za 5 Eur. Štandard pri virtuálnych sídlach je úhrada na 6 mesiacov vopred, teda za 240 alebo za 30 Eur. Paradoxne teda - čím vyššia je cena sídla tým menej problémových a zadĺžených firiem bude na danej adrese - čo súvisí s reputáciou firmy v očiach policajtov, daňových úradníkov či colníkov.

Poskytovateľ lacného virtuálneho sídla aj keď to pravdepodobne nie je jeho zámerom priťahuje a kumuluje na svojej adrese problémové firmy

2. Lacná cena sídla - láka firmy, ktoré fúzujú zadĺžené firmy 

Okrem poskytovania služieb virtuálneho sídla patríme k najvýznamnejším firmám v oblasti predaja ready made firiem ako i likvidácií spoločností. Mám na mysli štandardných likvidácií firiem s výmazom z obchodného registra. Nemyslím sfúzovanie štyridsiatich zadĺžených firiem do jednej a nazvaním to likvidáciou. O rizikách spojených s využitím tejto služby píšeme na stránke likvidácia firmy.  Pri rešerši ponúk a firiem, ktoré ukončujú podnikanie som si všimol nasledovné - na jednom lacnom virtuálnom sídle v Bratislavskej - Rači majú virtuálne sídlo 4 firmy - ktoré robia fúzie zadĺžených firiem. Čo to pre vás znamená? 

Že ak  má vaša firma sídlo na tomto lacnom virtuálnom sídle ste v očiach daňových úradníkov na tej istej adrese nielen s 1300 ďalšími firmami, ale aj s ďalšími stovkami zadĺžených firiem, ktoré boli do týchto firiem zlúčené. Práve na adresu vášho virtuálneho sídla totiž prídu policajti ak budú hľadať zlučovanú firmu.

Poskytovateľ lacného virtuálneho sídla - ak usídli firmu, ktorá robí fúzie - urobí z adresy virtuálneho sídla - adresu, kde budú chodiť policajti pri hľadaní fúzovaných firiem

3. Daňový úradníci, policajti a ich postoj k lacným virtuálnym sídlam 


Virtuálne sídla sa od roku 2008 kedy sme s touto službou začínali ako jedna z prvých spoločností na Slovensku sa etablovali i medzi daňovými úradníkmi. Pojem virtuálne sídlo nájdete už aj na niektorých tlačivách na daňovom úrade. Z titulu vyššie uvedeného vysokého počtu problematických zadĺžených a sfúzovaných firiem na lacných virtuálnych sídlach- čo je logické a poskytovateľ zvolením danej cenovej politiky defacto za ňu ani nemôže - budete v očiach policajtov a daňových úradníkov možno hneď od založenia považovaný ako problematická firma. Vy ste pritom chceli len ušetriť ešte viac ako pri štandardnom poskytovateľovi. Samozrejme, aj u nás sa stane, že niektoré zo štyroch sídiel na ktorých poskytujeme virtuálne sídla navštívia “daňováci alebo policajti, keď hľadajú nejakú spoločnosť. Štatistika nepustí a aj pri našej najvyššej snahe, môžu byť 2-3 firmy zo 100 problematické. No inak sa policajt alebo daňovák pozerá na poskytovateľa, u ktorého sú problémové 3 firmy zo sto a na inak na lacné sídlo kde je problematických firiem násobne viac. 

Virtuálne sídlo zníži náklady - pri jeho výbere však buďte obozretní 

Týmto článkom som mal snahu vysvetliť najmä začínajúcim podnikateľom, ktorí svoje podnikanie len rozbiehajú, majú do kapsy hlbšie a obracajú každé euro, že úspora nákladov napríklad formou virtuálneho sídla je určite správna cesta. Ak nepotrebujete fyzicky sedieť v kancelárií nonstop, nemáte zamestnancov a na stretnutie s klientmi vám občas postačí si prenajať zasadačku - je to skvelá možnosť ako ušetriť na nákladoch aj stovky Eur mesačne. No aj pri úsporách, je dôležité si zvážiť či ísť až na hranu a novú nepopísanú firmu usídliť na lacnej problematickej adrese. Alebo zvážiť alternatívu - vybrať si síce o niečo drahšiu adresu ale na overených aj daňovými úradníkmi a policajtami akceptovaných adresách, kde sú čisté zdravé firmy, ktoré rastú a prosperujú a kde vám poštu spravujú vyčlenení pracovníci. Pri výbere správneho virtuálneho sídla je cena len jedným z aspektov. Na čo všetko by ste mali myslieť sme pre vás spísali detailné ebook: Ako si správne vybrať virtuálne sídlo, resp. si môžete prečítať aj tento článok: 8 kritériií na čo myslieť pri výbere virtuálneho sídla

Založenie s.r.o. spolu s využitím služby virtuálneho sídla so zľavou 200 Eur 

Ak seriózne uvažujete nad založením spoločnosti a jej umiestnením na virtuálnom sídle - ozvite sa nám a príjmite naše pozvanie na bezplatnú konzultáciu. Prípadne sme pre vás pripravili zadarmo ebooky: Založenie s.r.o. v roku 2017 alebo už vyššie spomínaný ebook: Ako si vybrať virtuálne sídlo a aké sú jeho výhody

Akcia: V prípade ak si u nás objednáte virtuálne sídlo spolu so založením spoločnosti - dostanete od nás zľavu 200 Eur na založenie firmy, teda budete mať profesionálne riešenie za dostupnú cenu. Ak si stiahnete a prečítate vyššie uvedené ebooky až do konca, dozvitete sa ešte o jednom bonuse a výhode pre Vás.  

Držím päste aby ste sa správne rozhodli 

Bol pre vás tento článok užitočný?
Zdieľajte ho s priateľmi.

Prihláste sa na odber noviniek

AUTOR ČLÁNKU

Ing. Ondrej Mizerák M. Sc. R. Sc.

Ďalšie články z kategórie Virtuálne sídla

Ďalšie články z kategórie Virtuálne sídla