Predaj ready made sro - ako prebieha a na čo si dať pozor pri kúpe firmy

4. Marec 2015
Predaj a kúpa spoločností

Rozhodli ste sa, že už nebudete mať žiadneho šéfa a život si budete riadiť vo vlastnej réžií? Idete podnikať - gratulujeme. Čo budete k úspešnému spusteniu podnikania okrem prípravy kvalitného podnikateľského plánu, overenia trhu, konkurencie a prípravy dostatočnej finančnej rezervy potrebovať:

V prvom kroku sa musíte rozhodnúť, či začnete podnikať ako živnostník alebo ako majiteľ eseročky, či prípadne inej právnej formy. V článku Porovnanie živnosti a s.r.o. pre rok 2015 nájdete výhody oboch foriem podnikania – odporúčame si ho prečítať. I keď živnosť je vhodná na podnikanie v menšom, prípadne niektoré remeselnícke profesie, ak to s podnikaním a rastom do budúcnosti myslíte vážne pravdepodobne u Vás prevážia výhody podnikania formou eseročky.

Sú tri možnosti ako sa stať spoločníkom (majiteľom) a konateľom s.r.o.:

  1. Založíte si novú s.r.o.  
  2. Kúpite si novú s.r.o. – teda oslovíte firmu, ktorá zabezpečuje predaj tzv. ready made s.r.o.
  3. Kúpite si staršiu spoločnosť s prevádzkou a ziskom resp. staršiu firmu už s registráciou k DPH.

O tom ako založiť s.r.o. v roku 2015 – sme pre Vás pripravili detailný návod v predchádzajúcom článku (tento článok je najrozsiahlejším článkom s témou ako založiť s.r.o. na slovenskom internete).

Trend je jasný – predaj ready made vytláča zakladanie firiem

Trend nadobudnutia firmy kúpou tzv. ready made sro je zrejmý. Dôvodov, prečo si čím ďalej tým viac klientov volí kúpu spoločnosti a upúšťa od zakladania je niekoľko. Prvou je etablovanie samotnej služby predaja ready made. M2 Business s. r.o. bola druhá spoločnosť, ktorá túto službu začala poskytovať ešte v roku 2009. V súčasnosti už kúpa firmy nie je ničím exotickým, ako tomu bolo v minulosti, práve naopak stáva sa štandardom ako nadobudnúť spoločnosť rýchlo, efektívne a bez potreby vkladať 5000 euro do banky. To je druhou príčinou prečo záujem ready made rastie. Keď kupujete ready made nemusíte základné imanie v štandardnej výške 5000 euro vkladať na účet do banky, čo mnoho začínajúcich podnikateľov uvíta.  Postupne sa znižuje i cenový rozdiel medzi kúpou ready made a založením s.r.o.. Kým v roku 2009 stála ready made spoločnosť v priemere okolo 1200 euro a založenie s.r.o. okolo 600 euro, dnes stojí ready made s.r.o. okolo 600 euro a založenie s.r.o. vás víde u kvalitnej firmy alebo u advokáta okolo 400 – 500 euro. Najväčšou výhodou ready made spoločnosti je ale úspora času, nakoľko ready made je Vaša už za 4 hodiny, na založenie s.r.o. musíte čakať v priemere okolo 3 týždne a viac.

Čo je to vlastne ready made s. r. o. a aké sú jej výhody

Ready made s.r.o. je firma založená za účelom ďalšieho predaja. Je to spoločnosť zapísaná do obchodného registra, ktorá má už splatené základné imanie, pridelené IČO aj DIČ. Nový majiteľ po jej kúpe môže okamžite podnikať. To je zároveň i najväčšia pridaná hodnota ready made -úspora času. Ak totiž spoločnosť zakladáte, celý proces trvá týždne. Pri kúpe firmy v deň podpisu dokumentov môžete podnikať – zaväzovať spoločnosť a podpisovať zmluvy, vystavovať faktúry. Konateľom firmy sa stávate veľmi rýchlo – je to otázka hodín. Pri predaji sa firma upraví Vám na mieru- upraví sa obchodné meno, samozrejme ste vymenovaný za nového konateľa, ak nemáte záujem využiť služby virtuálneho sídla tak sa zmení i sídlo spoločnosti, prípadné obchodné meno a samozrejme majiteľ Na základe zápisnice z valného zhromaždenia sa stávate novým konateľom. Následný zápis zmien do obchodného registra má iba deklaratórny účinok a vznik Vášho konateľstva v spoločnosti bude zapísaný do obchodného registra ku dňu vymenovania valným zhromaždením. Teda môžete podnikať prakticky okamžite, nemusíte čakať mesiac, kým bude Vaša nová firma založená a registrovaná na daňovom úrade.

Na čo si dať pozor pri kúpe ready made spoločnosti

-          Je dôležité, aby ste ready made kupovali od etablovanej firmy, ktorá je spoľahlivá, pôsobí už dlhšie na tomto trhu, má určitú históriu a dobré referencie od spokojných zákazníkov. Tak isto je dôležitá podpora právnikov, najmä advokátov aj účtovníkov, reálna kancelária so zázemím. V tomto segmente sa neoplatí riskovať a hlavne nie kvôli podozrivo nízkej cene.

-          Seriózna spoločnosť bude od Vás chcieť aspoň jedno osobné stretnutie, na ktorej sa budete môcť presvedčiť o kvalite poskytnutých služieb (napr. zabezpečenie prítomnosti notára pri podpise dokumentov...). Preferovanie podpisovania na diaľku vypovedá skôr o neserióznosti spoločnosti.

-          Preberací protokol by mal byť samozrejmosťou pri kúpe ready made, vždy je dobré mať čierne na bielom čo všetko, aké dokumenty a doklady od firmy ste prevzali, aby ste sa neskôr vyhli zbytočným naťahovačkám a problémom.

-          Je dobré tiež preveriť aké, a či vôbec poskytuje spoločnosť, od ktorej ready made kupujete, nejaké garancie – napr. garancia prepisu spoločnosti do určitej doby, bezdlžnosti firmy, atď.

-          Ďalšou samozrejmosťou by mala byť príprava dokumentov právnikom. Jednak to vypovedá a kvalite a profesionalite firmy, a máte aj istotu, že dokumenty sú pripravené v súlade s aktuálnymi právnymi predpismi. Keďže sa jedná o prevod obchodného podielu, čo je komplikovaná právna problematika, mala by byť riešená prostredníctvom právnika s korporátnou praxou. Vzhľadom na oprávnenie poskytovať právne služby, ako aj povinné poistenie za zodpovednosť za škody spôsobené výkonom povolania by mala korporátne dokumenty pripravovať advokátska kancelária. Vykonanie zápisu do obchodného registra ešte neznamená, že práca a prevod obchodného podielu v spoločnosti je vykonaný právne perfektne Zdanlivo znejúca banalita akou je prevod obchodného podielu, nemusí byť až takou formalitou ako sa na prvý pohľad môže zdať. Samozrejme, hlbšie informácie a najmä súvislosti, právne riziká sa nemožno dozvedieť z formulárov a diskusií na internete.

V prípade ak sa rozhodnete využiť službu : Predaj ready made s.r.o. od M2 Business – (inak v ponuke máme ako jediná firma i predaj ready made a.s.predaj europskych spolocnosti je proces predaja cez nás nasledovný.

Predaj s.r.o. (ready made) v šiestich krokoch

  1. Krok: Vyberiete si firmu z aktuálnej ponuky ready made firiem a rezervujete si ju online alebo ideálne telefonicky na tel. čísle: 0221 029 980. Výhodou telefonickej objednávky je zodpovedanie vašich prípadných otázok. Rovno si môžete i dohodnúť termín stretnutia a nemusíte čakať na náš spätný kontakt.  
  2. Krok: Spätne sa Vám telefonicky ozveme a potvrdíme si s vami záujem o danú spoločnosť. Rezervácia je bezplatná na 24 hodín, resp. v závislosti od počtu firiem skladom. V prípade ak nedôjde k podpisu dokumentov v lehote 24 hodín, z dôvodu, že si ešte potrebujete objasniť nejaké záležitosti týkajúce sa spoločnosti alebo si jednoducho nevieme dohodnúť bližší spoločný termín, zložíte na náš účet na základe rezervačnej zmluvy zálohu vo výške 100€, aby sme mali istotu, že o spoločnosť máte vážny záujem.
  3. Krok: Po záväznej rezervácii ready made z našej ponuky nám dodáte údaje, ktoré chcete v ready made zmeniť. Samozrejmosťou je zmena konateľa a spoločníka. Ak si klient želá, zabezpečíme i zmenu obchodného mena, sídla alebo predmetov podnikania. Keby ste mali nejaké špecifické požiadavky na zmenu spoločenskej zmluvy po konzultácii s našim právnikom, nie je problém ich po dohode zapracovať a zmeniť.
  4. Krok: Spolupracujúca Advokátska kancelária pripraví všetky dokumenty potrebné k prevodu spoločnosti – ako je rozhodnutie jediného spoločníka, zmluva o prevode obchodného podielu, úplné znenie zakladateľskej listiny so zapracovanými zmenami a ostatné súvisiace dokumenty, samozrejmosťou je aj preberací protokol.
  5. Krok: Podpíšete dokumenty – dokumenty k prevodu spoločnosti sa podpisujú v prítomnosti notára v našej kancelárii. Po tomto stretnutí už máte v rukách dokumenty, ktorými viete preukázať, že môžete oprávnene konať v mene spoločnosti, a odovzdáme Vám aj živnostenské oprávnenie a osvedčenie o pridelení DIČ.
  6. Krok: Spolupracujúca Advokátska kancelária podá návrh na obchodný register a zabezpečí prepis spoločnosti v obchodnom registri. Následne Vám odovzdáme výpis z obchodného registra a potvrdenie o vykonaní zápisu a oznámime zmeny v spoločnosti na daňovom úrade.

V prípade záujmu Vám vieme zabezpečiť aj pečiatku, návrh loga, vizitiek a máme aj účtovnú kanceláriu, ktorá Vám zabezpečí vedenie podvojného účtovníctva a mzdovej agendy na profesionálnej úrovni.

Prečo kúpiť spoločnosť práve od M2 Business?

  • Široké portfólio slovenských firiem na výber - platci i neplatci DPH, staršie, novšie spoločnosti, s.r.o., A.S., SE spoločnosti v ponuke
  • Garantujeme čistotu spoločností v zmluve o prevode obchodného podielu - v prípade záujmu i notárskou zápisnicou na fyzické osoby
  • Sme overená spoločnosť: na trhu od roku 2008 s viac ako 500 predanými firmami a celkovo viac ako 2500 spokojnými klientmi.
  • Publikujeme články a zodpovedáme otázky novinárov z renomovaných médií ako sú Hospodárske noviny alebo server podnikam.sk, ktoré pracujú len s overenými a kvalitnými spoločnosťami.
  • Portfólio zahraničných spoločností - predávame české, maďarské i poľské spoločnosti
  • Inovujeme - ako prvá čisto slovenská spoločnosť sme začali predávať firmy registrované k DPH, ako i akciové a európske spoločnosti
  • Široké portfólio doplnkových služieb: virtuálne sídlo, vedenie účtovníctva, výroba loga a pečiatky, právne poradenstvo - všetko na jednom mieste

Aktuálna ponuka ready made s.r.o. na predaj

Bol pre vás tento článok užitočný?
Zdieľajte ho s priateľmi.

Prihláste sa na odber noviniek

AUTOR ČLÁNKU

Ing. Ondrej Mizerák M. Sc. R. Sc.

Ďalšie články z kategórie Predaj a kúpa spoločností

Ďalšie články z kategórie Predaj a kúpa spoločností